Mitä nettikaupan pitämiseen kuuluu?

marketing

Oma puoti on monen haave. Kun liikkeen avaa nettiin, on kuluja huomattavasti vähemmän kuin kivijalkaliikettä pystyttäessä: verkkokaupan pitäjä säästyy liiketilan vuokraamisesta aiheutuvilta kustannuksilta ja etenkin alkuvaiheessa usein myös työntekijöiden palkkakuluilta sekä varaston vuokrakustannuksilta. Pienemmät investointitarpeet takaavat myös alhaisemman riskin, mikäli kaupan pyörittäminen ei lähdekään käyntiin toivotulla tavalla.

Ostoksia tehdään aina vain useammin netin kautta, mikä näkyy luonnollisesti myös jo pitkään vauhdilla lisääntyneessä verkkokauppojen määrässä. Jo olemassa olevat yritykset avaavat verkkokauppoja mielellään kivijalkaliikkeidensä rinnalle, sillä nettikauppavaihtoehdon olemassa olon katsotaan antavan yrityksestä positiivista ja luotettavaa mielikuvaa. Toisilla yrityksillä kauppa käy ainoastaan netin välityksellä eikä kivijalkamyymälää ole välttämättä ollenkaan.

Oma nettikauppa on monen aloittelevan yrittäjän valinta sen monista hyvistä puolista johtuen. Käsistään kätevä voi muuttaa harrastuksensa työksi avaamalla vaikkapa omatekoisia koruja, vaatteita tai taideteoksia myyvän verkkokaupan. Yhä useampi taas ryhtyy yrittäjäksi kiinnostavalle alalle ja alkaa myydä erilaisista tukuista tilaamaansa tavaraa. Kun kaupan avaaja on päättänyt, mitä ryhtyy myymään, on seuraavaksi tietysti laitettava itse sivusto kuntoon. Nettikaupan perustaakseen ei tarvitse olla tietokonevelho, vaan teknisen toteutuksen voi hyvin antaa ammattilaisten käsiin.

Alku on usein hieman haastavaa eikä nettikaupan avaaminen ole mikään poikkeus. Työt eivät kuitenkaan lopu siihen, kun kauppa on auki ja arjen pyöritys alkaa. Tärkeä huomioitava aspekti on tilausten lähetyksiin uppoava aika sekä sopimukset toimittajan, esimerkiksi Postin kanssa. Tilausten pakkaamiseen kannattaa käyttää laadukkaita tarvikkeita. Se on syytä tehdä huolella, jotta tuotteet eivät vahingoitu kuljetuksessa. Myös pakkauksen ulkonäöllä on väliä: onhan se ensimmäinen asia, jonka asiakas panee liikkeestä ja sen toiminnasta merkille tilauksen vastaanottaessaan.

Tilausten lähettelyn lisäksi verkkokaupan pyörittäjän arkeen kuuluu paljon muutakin puuhaa. Uusia myytäviä tuotteita on hankittava tai valmistettava säännöllisesti ja sivuja päivitettävä sitä mukaa. Yrittämiseen kuuluu aina myös markkinointiin ja kirjanpitoon liittyvää työtä, johon uppoava aika kannattaa ottaa huomioon verkkokauppiaan uraa suunnitellessa. Mikäli talousasiat eivät ole vahvuus, voi tämän puolen ulkoistaa myös ammattilaisen käsiin.