Vahvan tavaramerkin luominen

Vahvan ja suositun tavaramerkin eli brändin luominen vaatii huolellista suunnittelua ja kovaa työtä. Kun tavaramerkki on huolellisesti suunniteltu, pitää kohderyhmä saada huomaamaan se, jotta voisi menestyä. Oleellisessa roolissa tässä kohtaa on onnistunut markkinointitekniikka, joka mahdollistaa tuotemerkin tunnetuksi tulemisen.

Ensivaikutelma on tärkeä, joten kannattaa panostaa ehdottomasti tavaramerkin nimeen ja logoon. Helposti muistettava, mielenkiintoinen nimi ja visuaalisesti kiehtova, yksinkertainen logo jäävät helposti ihmisen mieleen. Logon ja nimen ollessa valmiit kannattaa keskittyä markkinointiin. Niin kutsutun perinteisen markkinoinnin kuten lehti-, televisio-, radio-, myymälä- ja suoramarkkinoinnin lisäksi kannattaa tänä päivänä panostaa digitaaliseen markkinointiin. Internetissä voi mainostaa tavaramerkkiään usealla eri tavalla; sähköpostimainonnan kautta, web-sivuilla tai sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa. Toki markkinointitapoja kannattaa miettiä aina tuotemerkin kohderyhmää silmällä pitäen. Kun tuotemerkki on saatu onnistuneesti ihmisten tietoon, tulisi siitä olla helposti saatavilla lisätietoa esimerkiksi internetistä. Yrityksen nettisivujen tulisi löytyä vaivattomasti ja niiden tulisi olla helppokäyttöiset, selkeät, visuaalisesti miellyttävät. Sivujen tulisi sisältää tietysti myös asianmukaista informaatiota mielekkäästi luettavassa muodossa.

Maailmalla on valtava määrä kansainvälisesti menestyneitä jättibrändejä aina muotimerkeistä pikaruokaloihin ja palveluntarjoajista kosmetiikkayrityksiin. Vuoden 2013 arvokkaimpien brändien Top 10-listalle mahtuivat muun muassa Apple, Google, Coca Cola, McDonald’s, Samsung ja Toyota. Vaikka kosmetiikkabisnes on pienempää, on silläkin saralla paljon menestyneitä tavaramerkkejä, jotka ovat tunnettuja laajalti eri maissa. Esimerkiksi SwissClinic on onnistunut luomaan tavaramerkilleen positiivisen maineen tarjoamalla asiakkailleen laadukkaita tuotteita tuotetakuulla ja aina ilmaisella toimituksella. Yrityksen nettikauppa on helposti löydettävissä ja sivut ovat erittäin helppokäyttöiset ja visuaalisesti miellyttävät. Tuotteiden tilaaminen on helppoa, ja tietoa niistä ja muiden tuotteita käyttäneiden kokemuksista löytyy sivuilta helposti. Myös maksaminen on tehty helpoksi ja turvalliseksi.

Kaikki edellä mainitut ominaisuudet lisäävät tunnettuutta ja asiakastyytyväisyyttä, ja auttavat sitä kautta kohottamaan tavaramerkin imagoa ja nostamaan brändin arvoa. Kun haluaa luoda vahvan brändin, kannattaa kiinnittää huomiota kaikkiin neljään brändin kokonaisarvoon vaikuttavaan osa-alueeseen; tuotteen laatuun, brändin tunnettuuteen, brändiin liitettäviin assosiaatioihin ja brändiuskollisuuteen.